Bezbjednost WORD PRESS platformi

WordPress sajtovi – poboljšanje bezbjednosti

Nakon što ste napravili svoj sajt na WordPress platformi, vrijeme je da se pozabavite i njegovom bezbjednošću. U nastavku teksta daćemo Vam par savjeta kako da to postignete.

Savjeti za sigurnost WordPress sajta

Kada radite sajt na WordPress platformi, veoma je bitna njegova bezbjednost.  Dodaci koje koristite mogu da unaprede rad sajta, ali isto tako i da ga izlože napadima. Prije svega, tema koju koristite mora biti iz sigurnog izvora, ne preporučujemo korištenje krekovane teme.

Nije lako biti prvi na listi nekog pretraživača, ali to svakako ne bi trebao da bude razlog da ne radite na bezbjednosti Vašeg sajta. Sajt koji nije bezbjedan može samo da našteti Vašem biznisu, stoga bezbjednost mora da Vam bude prioritetna i stalno da radite na istoj. Nemojte olakšavati hakerima, već naprotiv. Sljedeći savjeti će biti upravo u službi bezbjednosti Vašeg sajta. Pročitajate ih ili kontaktirajte nas kako bismo Vam pomogli da se osigurate.

 

Korisničko ime „admin“ nije preporučljivo

Najčešće korisničko ime među korisnicima wordpress platforme je „admin“. To je opštepoznata činjenica, kako Vama, tako i hakerima. Dakle, ne koristite to ime kao korisničko. Ako ste, ipak, to uradili, savjetujemo Vam da kreirate novi korisnički nalog, sve postove i stranice prebacite na novi korisnički nalog, i onda obrišite iz vašeg wordpressa korisnika „admin“.

Lozinka trea da je dugačka i da sadrži i slova i brojeve i simbole

Lozinka je još nešto na šta morate da obratite pažnju. Lozinke koje korisnici najčešće upotrebljavaju su jako jednostavne i najčešće se sastoje od brojeva redom od 1 do 9, ili jednostavno riječ „password“ i slično. Najbolje bi bilo da koristite lozinke koje ne sadrže cijele riječi, koje imaju simbole i brojeve, koje imaju najmanje petnaest karaktera i koje su sastavljene i od velikih i od malih slova. Ako ne možete sami da smislite dovoljno jaku lozinku, pokušajte na sajtovima kao što su strongpasswordgenerator.com ili passwordgenerator.net.

Dodatke preuzimajte samo iz sigurnih izvora

WordPress platforma ima mnoštvo dodataka, ili tzv. plaginova što je čini vrlo popularnom. Za svaki problem možete instalirati neki plagin koji bi ga riješio. Međutim, mi ne savjetujemo da instalirate mnogo dodataka jer samo mogu da vam naprave problem na stranici. Koliko sa brzinom i funkcionisanjem stranice, toliko i sa hakerima koji prave razne plaginove koji mogu da odrade posao za njih, i da im pristup vašem sajtu bude olakšan. Zato, prije instalacije nekog dodatka morate da znate sljedeće:

  • Potrebno je da pročitate ocjene i komentare drugih korisnika
  • Da li je isti autor kreirao i neke druge dodatke i koji su to, tj. kako su ocjenjeni
  • Prije instalacije morate da uradite bekap svog sajta, ali i mjesečni bekap, bez obzira na instalaciju dodataka je poželjan.

Potrebno je redovno ažuriranje WordPress-a

WordPress kreiraju i održavaju ogroman broj programera i stručnjaka koji konstantno rade na poboljšanju platforme i na rješavanju problema koji se javljaju u datim trenucima. Ti stručnjaci rade za vas i to potpuno besplatno. Zato je potrebno da redovno ažurirate WordPress, kao i sve plaginove i teme. Ta ažuriranja su nekada u službi popravljanja bezbjedonosnog segmenta, a nekada su u službi popravljanja performansi vašeg sajta.

Potrebno je isključiti login savjete

Kada se logujete na WordPress platformu i unesete pogrešnu lozinku ili korisničko ime, WordPress vam javlja o unosu pogrešnih podataka. Kada neko želi da „upadne“ na vaš sajt, to su mu dovoljne povratne informacije da bi lakše pristupio sajtu. Zbog toga ne treba davati te informacije, a ovu opciju možete isključitikada u functions.php ukucate odgovarajući kod.

Neka vaši Worpress sajtovi budu čisti

Na koji način ćete postići da WordPress održite čistim? Prije svega, obrišite sve teme koje ne koristite. Takođe, i dodatke koje ne koristite. Sve to zauzima prostor, a može da prouzrokuje i bezbjedonosne probleme.

Na ovom mjestu smo nabrojali samo neke od činjenica na koje trebate i morate obratiti pažnju. Ako imate nešto da dodate, pitate ili predložite, slobodno nam se obratite u komentarima.